haring schotel-schotels-de-spakenburgse-visspecialist

Wanneer komt de Hollandse Nieuwe Haring?

Elke jaargang is het voor de haringliefhebber weer de grote vraag wanneer de Hollandse Nieuwe Haring weer in het land is.
Op 14 juni is het zover.

Zoals ieder jaar wordt de dag ervoor het eerste vaatje Hollandse Nieuwe traditioneel geveild. Onder het motto ‘echte maatjes laten liefste wensen uitkomen!’ gaat de opbrengst dit jaar naar Make-A-Wish Nederlands. Het Nederlands Visbureau organiseert de veiling van het eerste vaatje op 13 juni.

Make-A-Wish

Make-A-Wish houdt zich dagelijks bezig met het vervullen van de allerliefste wens van kinderen met een ernstige, soms levensbedreigende ziekte. Zelf blijkt de stichting ook één grote wens te hebben: een ‘Wish-on-Wheels’.

Gezamenlijk gaan het Nederlands Visbureau en Make-A-Wish zich inzetten voor het vervullen van  deze bijzondere wens:  ‘Wish-on-Wheels’.  De stichting wil heel graag een speciale bus, uitgerust met alle materialen die zintuigen activeren, zoals een waterbed, lichtjes en muziek. Deze bus is  bedoeld om de wensen van kinderen, met een beleving jonger dan drie jaar en een levensbedreigende ziekte, te vervullen en hen een onvergetelijke beleving geven.

Vlaggetjesdag

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe vindt traditioneel in Scheveningen plaats, daags vóór de start van de verkoop van de nieuwe haring in het hele land. Zodra de nieuwe haringen weer overal verkrijgbaar zijn, wordt de komst van de nieuwe vangst 2017 op tal van plaatsen gevierd met haringparty’s en andere evenementen, zoals Vlaggetjesdag. Vlaggetjesdag Scheveningen vindt altijd plaats op de eerste zaterdag, volgend op de officiële start van het seizoen.

16 procent vet

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.

‘Maatjes Haring’, ‘Nieuwe Haring’ of ‘Hollandse Nieuwe’

In het Warenwetbesluit Visserijproducten staat omschreven dat “uitsluitend in de maanden mei tot en met september  de aanduiding “nieuwe haring”, “Hollandse nieuwe” of “nieuwe maatjes”- [mag] worden gebezigd voor haring welke is gevangen in de genoemde maanden van het jaar waarin zij wordt verhandeld.”