Iedereen weet inmiddels wel dat juist de onverzadigde vetten, de omega 3-vetzuren,  in vis erg gezond zijn. Deze ‘gezonde’ vetten leveren samen met de talrijke vitaminen en mineralen de basis in een gezond voedingspatroon.

Wetenschappelijk onderzoek

Naar omega 3 en de invloed op de gezondheid wordt veel onderzoek gedaan. Duidelijk is in elk geval dat omega 3-vetzuren belangrijk zijn voor een gezond hart en gezonde bloedvaten.
Hartpatiënten hebben zelfs 25% minder kans op hart- en vaatziekten bij de consumptie van vette vis. Ook staat vast dat onze hersenen voor het grootste deel uit omega 3-vetzuren bestaan. Voor de ontwikkeling en groei van de hersenen is vette vis dus van groot belang.
Het is al langer bekend dat deze vetten helpen bij een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, verstopte aders en helpen de hoeveelheid schadelijke vetten uit het bloed te verminderen.

Liefst 1 keer in de week vette vis

Om aan voldoende omega 3-visvetzuren te komen moet je minimaal één keer in de week vette vis eten.
Dit is volgens de gezondheidsraad ook de beste manier om omega 3 binnen te krijgen. Vis is immers niet alleen een bron van omega 3 maar bevat nog meer gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen.

Omega 3 bommetje

Wist je dat je maar 70 gram makreel per week hoeft te eten om aan je dagelijkse hoeveelheid omega 3 te komen?
Kies bewust…. neem een broodje makreel in de lunch!

Mager of vet?

Als het gaat om vetgehaltes kunnen we de vissoorten grofweg indelen in 3 groepen:

  • Vette vis bestaat uit meer dan 10% vet, goede keuzes zijn o.a. makreel, haring, zalm, heilbot, bokking en sardines
  • Matig vette vis bevat 2 tot 10% vet, zoals bijvoorbeeld baars, schar, schol, tong, zeewolf en zeeduivel.
  • Magere vis heeft minder dan 2% vet. Het gaat daarbij om o.a. kabeljauw, schelvis, wijting en koolvis.